Category «life»

Penjagaan Kesihatan Sewaktu Mengandung

Adalah sangat penting bagi seorang ibu yang mengandung menjaga kesihatannya. Saya percaya bahawa seorang ibu yang sihat, insyaalah akan melahirkan bayi yang sihat. Baik dari segi penjagaan tubuh badan, pemakanan, senaman yang sesuai, aktiviti sehari-hari serta persekitaran yang sihat memainkan peranan penting dalam perkembangan kesihatan si ibu dan bayi… Healthy Pregnancy Healthy Baby by:Rebecca D. …

Selamat Menyambut Ramadhan… Healthy Fasting

During the month of Ramadhan, refraining from food and drink from sunrise to sunset may seem arduous, and cause exhaustion. Here is a guide to nourishing your body while fasting. 1. Eat the sahur meal 2. Limit fat and sweet food intake 3. Drink more plain water 4. Break your fast with dates or fresh …

Puasa and Pregnancy

Masa first time puasa waktu pregnant, kandungan saya masa tu dah 4 bulan lebih kurang… berkobar-kobar semangat nak puasa penuh sebab memikirkan tak nak mengganti puasa macam selalu…cabaran besar juga sebab saya bila dah masuk 2nd trimester, nafsu makan meluap-luap especially part minum air. And for sure, time tu lah berat badan naik mendadak, daripada …

Scan

Pertama kali saya detect pregnancy dengan doktor di sebuah klinik, saya terlupa nak scan untuk tengok macamana rupanya baby janin time tu…mungkin dek terlampau excited dapat tahu yang saya dah conceive, hasrat nak scan tu saya tangguhkan sehinggalah pregnancy saya mencecah 2 bulan setengah, buat pertama kali saya scan ‘baby’ di sebuah hospital pakar….bersama suami …

May 2007…Ku Kenang Selamanya

Setiap wanita yang berkahwin sudah pastinya menunggu saat di mana dia akan bergelar ibu…Yela, bila dah berumahtangga, tak kirala cepat atau lambat dapat baby, semua orangpun mengimpikan ada anak dan dapat develop sebuah family yang happy ever after kan.Macam tu jugala saya dulu bila dah bergelar isteri kepada suami yang sangat dicintai sepenuh hati (dari …