Tag «food»

Masak-Makan Minggu Lepas

Gmbar je la ya…malas nak tulih recipe..orang pun tau dah buat ni..hehe  lasagne  kek kukus ceklat  bun ceklat  kunun2 makan banyak la tu  roti spread ngan nutella gak dia suka  mr boss kek guna breadmaker..tak bes, kulit agak crispy..syok bakar oven/kukusl lagi

Mula-mula Dia Makan..Lepas tu…

Harini menu minum petang aku buat roti sardin gulung bermayonis, then goreng la kan…lawan ngan air tea o panas air suam kosong…slurrp hujan2 ni menghangatkan badan..version kitorang sahla pedas bercili api, tapi Nabil punya version basic sardin with mayo and butter la..mula2 dia macam curiga nak makan, ye la, jarang dia makan menda bergoreng cenggitu, …

Mesti Test Nih

“SLURRPPP” Ambik dari majalah SAJI…mee goreng kan menu bese, tapi aku terliur tengok menu dia..uish, sedapnye..sah esok pagi nak buat..kena bangun awal giler, rebus spaggheti dulu la nampaknye..sebab NABIL akan kembung angin kalo makan mee kuning banyak2.. BAHAN-BAHAN: 1 kg mi 400 gm udang (buang kulit) 300 isi ayam (potong kecil)-GANTI DENGAN FISHCAKE DGN FISHBALL …

Rezeki Kami Ujong Minggu

Ahad pagi BEKFAST TAPAU JE NASI LEMAK NGAN MEE gerai dekat umah….malas masak Lunch aku wat sup ayam dgn sayor Nabil, aku ngan ayah nabil makan ikan siakap goreng + sweet sour sauce … belashah je campak2 segala bahan yang ada dalam peti es… Ada jugak cekodok pisang fevret untuk kudap-kudapan (3 biji besor Nabil …

Masak Apa Petang ni?

Untuk Nabil, menu bese faveret dia la..sup daging bersayur…untuk encik hasben dan aku sendiri, ermmm..mcm nak bakar ayam je ratah dgn nasi dan sayur salad + mixed veggies ala ala coselaw tu…(betul ke eja ni) Macam malas je nak bernasi bagai arini…letih duk klinik tadi siang. Malam sikit, sesambil tengok tv, dah standby bancuhan pisang …

Lunch Kami Today

Ada udang sambal masak tumis dgn belacan…manis2 pedas gitu…and sayur bayam fevret Nabil dgn lots of sweet fishball yang sgt lembut. Ntah bile nak pass masak bayam masak lemak putih..tak reti2 aku nak adjust manis lemak dia…salu cair je ataupun terover pekat…

Lunch Today

Harini buat sup daging je anak-beranak…malas nak renyah buat menda lain..Nabil pun suke la kalau sup-sup ni… Untuk petang dah siap bancuh pisang tepung nak goreng cekodok..masuk sikit emborg creme kasi fluffy sikit..hehe ps: sogan nak taruk agmbo menu masak2 ni, maklomla amatur je..hehe, plus, nak ambik gambo pun renyah…sebuk je awang kecik tu nak …

Busy Busy Busy Me..But I m Still a Mummy!

Busy tahap dewa…dgn kelasnye, dgn kijenya, dgn thesis poject yg blum dapat approval nya, kepala mak ligat begerak pikir kan memacam..tido pun bak kate member mak kak Datin..tido chap ayam je la…tapi sompek gak pagi naih pas print some documents, mak prepare bekfast yang sluurrrp untuk yang TERSAYANGS!.. Apa ???Istimewa???dak aih…roti telur bawang with samosa …

Western Food 4 Dinner

Dinner malam nih aku buat ala western je…chicken chop , vege( rebus je broccoli.kobes bunge), bun, fries dgn mashed potato bawah nih…nak test jadik ke tidak… Bahan-bahan ( 2-3 org ) 2 biji kentang (dadu kecil) 1/4 cwn susu segar 1 tbsp butter sedikit blackpepper sedikit garam **utk gravy** 1/2 kiub pati lembu Rusuk (maggi …

Breakfast Apa Ya???

This morning- we had nasi lemak , sambal telur cili api fevret hasben, dan some telur dadar and roti mentega for baby Nabil…………mummy juga buat sikit puding roti kukus pagi2 seawal 7 dah gedik2 kat dapo, sebab bahan semua dah ready since semalam..petang ni teringin nak jalan Nilai 3 ni kejap, carik kain metre murah …