Kiddos

Lama sungguh tak updet sini..takde napsu nak blogging dah sekarang, nape nth. busy dgn benda lain, kerja stended la, kerja hari hari pun byk kerja, nama je balik pukul 2 tapi dah habis perah tenaga kat sekolah, balik lepak ngadap tv kalo tak masak..budak2 ni biasala, asal balik umah pun ngadap babytv tu,tengokla puas2 sementara free ye nak oiii…
Nabil dah 3 tahun 7 bulan..aku rase mcm dah besar dah tu, yela dah nak masuk 4 taun,taun dpan gi kindy ye awak nabil…..Dia ABC seme dah kenal, tunjuk2 random pun boleh sgt dah sejak umur 2 tahun 10 bulan aritu.Masa tu still lagi ingat2 lupa, pastu dah masuk 3 taun tu terus kenal dah bukan takat ngafal..alhamdulillah la ya nabil…puas a abahnye duk ngajar..kira berkesan jugak a kitorang duk tampal2 letters besar2 gedabak dlm playroom dia tu nak kasik familiar dgn huruf.pastu paksa sebut hari2 ..ngaji je belum..rasa mcm nak start kenalkan dia dgn huruf2 jawi tu dulu sebelum cuti sekolah ni, so cuti aku kasik mak atau ayah aku je brush up ngan iqra’ mudah mudah dulu..
Ligat cam selalu la dia.. siang puas main, malam puasla nangeh pulak ngigau..nyusu berbotol gak la mcm baby lagi..takpela susu kuat, asal sihat sudah dia tu..
Aku rase gak la nabil ni mcm ade speech delay sikit..cakap tu adela effort nak ckp, tapi german lah..tak paham. dia pun duk campo2 cakap bm/ bi..salu iyekan aje la asal dia nak bercakap though tak paham.. menda mcm – mama/adik where r u?,  oh i seee…, tak boleh la pinjam..,sebut yummy sedap tak sedap..,  where r u going, boleh / tak boleh, colours, sebut binatang2 nye nama, nombor mudah2 tu bolehla..maksud aku ckp yg daily converse ni la..tengah dlm effort nak lembutkan lidah lagi kot..kalo 4 taun tak berckp sgt gak nampaknye kena gi tanya yg pakar la..kang jadi payah lak dia nak masuk kindy cikgu tak paham ape dia nak..
Iyad dah setahun 4 bulan.baru pandai berjalan tatih tatih sorang tanpa assistance. asal berjalan je duk sengih. balik kije kalo g amik dia 1st thing stended la adik, mesti breastfeed dulu.tak nyabau. bukak pintu umah je itule keje dia dulu. pastu takpe dahla nak tinggal naik atas sembahyang ke, dapo ke, mandi ke..ok la dia ngadap tv..aku dah tak babybwear dia dah skrg(frontwear la)..dah 9 kilo rasenye kena kendong belakang pulak..dia pun lasak semacam tak padan halus.. makan kuat, main lasak, sengih pun kuat..betulla kasik nama iyad tu maksunya kekuatan..alhmadulillah…badan pun sihat dan kuat ya dik…lately ni je slesema ngan batuk..musim kot.dia ni jarang nak sakit kalo compare ngan nabil.. makan pun laju, nabil sunggohla picky eater..
salu duk dpan tv, main2 sambil layan tv, sesekali nangeh gak la adik, abangnye amik meinan ke, tak kasi pegang beskal ke..rebut makan ke.. tapi takdela smapai nak pukul2 tahap serius tu..kadang nabil tu naik gak tangannya..
amik gambar diorang tiap ari, nak updet masuk blog yg malas nye..

 mase g kn kat penyet bangi..tak kenyang aku nak makan..duk layan budak2 ni
 bangun tido nak mntak kuar cot
 abang & adik
 my boy
 duk testing dekat2 nabil nampak kawan tu pegang food
 duk mintak makan kat nabil..sampai ke sudah tak dibaginye..
 lelap..asal naik kete sah gini
 ngadap tv..

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *