Ingat Semula Tarikh Itu

IYAD dijangka lahir pada 11 May 2010, tapi seminggu sebelum tarikh tu, mummy dah selalu mula tak sedap badan,macam berpeluh2 memanjang dan dedar2 badan mcm nak demam.In fact,2 hari sebelum bersalin tu memang mummy demam sikit 38darjah bacaan kat termometer…huhu
Last regular check up kat klinik desa settled, bagitau husband nak pegi jumpa D.Kamsiah Annur, sebab plan nye nak masuk labour dengan dia..So on that particular 4 th May tu, around 11 pagi, pegi ditemani husband tercinta, registered kat annur,pegi makan2 bagai kat restoran sebelah hosptal tu, adala sikit mild contraction mcm yg rasa tengah2 mlm 3 hb may, pun still rasa banyak energy duk tercanguk tunggu turn nak jumpa pakar..punyala ramai mak2 buyung duk tunggu..nurse pulak mcm lemau sikit card check up tak dihantornye kat doc, duk perap atas meja dia..apele..
Around 3.30, scan etc dgn DK, tbtb dia kata air ketuban mummy dah kering!Hah!Apa maksudnye dah kering ni!!!!Mummy dah mula cuak(ayah IYAD pun samale cuak,tapi kontrol)Then terus dia urged mummy bersalin HARITU JUGAK,SUH ADMIT DAN2 TU JUGAK!huu,terperanjat sungguh…ok,ok jangan panik sebab beg baju mummy/anak seme dah siap dalam kereta(though baju mummy anak etc ditanggung HALAL oleh annur ekh..)
so dengan ditemani ayah IYAD juga, kena buat CTG dulu jap, just nak check baby camana, pastu terus dihantar ke labour room, mcm bilik yg sama je masa Nabil dulu, sempatla kudap2 kurma,zam zam etc alas perut..then ada nurse tanya,DK tanya nak eppidural dak..cewah dengan pantas mummy jawab TAKYAHLA,OK KOT THIS TIME I NAK TRY PUSH SENDIRI…
tak lama pastu DK datang dan mintak mummy dihantar ke labour room yang besar sikit, senangla kot nak sumbat nurse seme, around 5.30 pm tu, mummy kena induce since DK takut baby kekeringan sgt dlm perut takut tak survive sebab ketuban dah kering sgt,induce untuk percepatkan bukaan la kan..punyala tak sangka induce ni SAKIT BETUL mcm dipaksapaksa bukaan nya..takde dah mild2 contractionnya, memang tak tercerita camana rasa sakit, harap bius sikit je,pun rasa mcm tak dibius sebab boleh rasa pergerakan baby dalam perut dan pergerakan dia masa dia nak keluar tu..
dek sebab takleh tahan sangat, mummy mintakla nak eppidural pulak, tapi DK time tu dah dalam perjalanan nak gi makan kejap sebab dia estimate mummy nye bukaan tak besar lagi(based on sejarah bersalinkan NABIL, almost 12 hours tau i dalam labour nak tggu bukaan tu)tiba2 yang IYAD ni, tak sampai 3 jam pun dari 3 cm bergerak mendadak ke 9.5 cm!)maybe dek INDUCE tu la kan…mummy dah tak peduli sangat dah ayah IYAD duk suh sabar,sabar, mummy cuma ingat ingat surah kursi,dengan istighfar je dlm hati, then bila nampak muka DK masuk semula labour room, terus relief sikit dan cepat2 je nak push IYAD keluar..dalam 4 kali push,tepat 6.21pm, IYAD pun lahirla…alhamdulillah..

ps:berbeza sungguh perjalanan lahirkan IYAD ni denga NABIL..se, every child is unique kan!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *